ZPRÁVA Z TESTOVÁNÍ SCIO PRUT pro 8. a 9. třídy 2016/2017

ZPRÁVA Z TESTOVÁNÍ SCIO PRUT pro 8. a 9. třídy 2016/2017

Naše škola se zúčastnila ve školním roce 2016/2017 testování žáků 8. a 9. tříd základních škola a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v rámci projektu Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách, do kterého byly zapojeny školy z celé ČR. Zúčastněné školy testovaly své žáky od 29. května do 9. června 2017. Na naší škole to bylo 5. června 2017. Testování zahrnovalo jeden test se 42 úlohami, rozdělených do 6 tematických částí – globální výchova, osobnostní a sociální výchova, mediální výchova, výchova demokratického občana, multikulturní výchova a environmentální výchova. Výsledky testu měly posloužit škole k porovnání, na jaké úrovni jsou naši žáci ve zvládání uvedených tématických celků. Výstupem tohoto testování je změření intelektuálních dovedností žáků.

Do testování se z naší školy zúčastnilo 54 žáků (16 žáků z 8.A, 16 žáků z 8.B, 23 žáků 9. třídy). Účastnili se všichni žáci přítomní ve škole v den testování, z čehož vyplývá, že škola žádným způsobem neovlivnila výběr žáků. Testování se zúčastnili i žáci s různými stupni podpůrných opatření (např. žáci se specifickou poruchou učení atp.).

Osmé ročníky se umístily nad celorepublikovým průměrem – 8.A o 11 percentil a 8. B o 6 percentil. V osmých ročnících jsou průměrné výsledky – 62 percentilových bodů, přičemž v 8. A je to 69 percentil a v 8. B je to 54 percentil. Nadprůměrné výsledky měli žáci 8. A v pěti ze šesti dílčích tematických částech. Nejméně percentil měli v globální výchově. Žáci 8.B měli nadprůměrné výsledky také v pěti ze šesti částech. Nejméně percentil to bylo v mediální výchově.

V devátém ročníku jsou výsledky rovněž průměrné - 53 percentilových bodů. I oni se umístili 8 percentil nad celorepublikovým průměrem. Nadprůměrné výsledky měli ve čtyřech ze šesti částí. Nejméně percentil měli v částech výchova demokratického občana a osobnostní a sociální výchova.

Výsledky našich žáků jsou výborné vzhledem k tomu, že se testování na naší škole nezúčastnili pouze nejlepší žáci, ale i žáci průměrní a slabí

Nejlepšího výsledku s percentilem 98 dosáhl žák 8.A. Dalších výborných výsledků s percentilem nad 80 bodů dosáhlo 19 žáků naší školy, z toho z 8.A 9 žáků, z 8. B 4 žáci a 6 žáků z 9. třídy. Pět žáků dosáhlo extrémně nízkého výsledku.

V 8. A mělo 13 žáků z 16 výsledek nad 50 percentilových bodů, v 8. B jich bylo 7 z 16 a v 9. ročníku to bylo 12 z 23 žáků. Celkově to bylo 32 žáků z 54 žáků, což je 59 procent.

Všichni žáci se mohou na výsledky svého testu podívat prostřednictvím internetu pomocí přiděleného hesla.

Ostatní výsledky samozřejmě poslouží učitelům, kteří jednotlivé tématické části průřezových témat ve své výuce prohloubí, abychom i nadále patřili k nadprůměrným školám.

Zpracovala Mgr. Marta Pecárová