Jak vyrobit faraonova hada?

Že chemie nemusí být jen obtížným a nepochopitelným předmětem, ale může být i zábavná, se přesvědčili žáci devátého ročníku, pro které si dva jejich spolužáci - Pavel Jeřábek a Lenka Geržová - připravili několik pokusů k procvičování učiva o tom, co všechno může mít vliv na rychlost chemických reakcí. Asi nejzajímavějším experimentem byla výroba tzv. faraonova hada.

Smícháním jedlé sody a moučkového cukru (děkujeme našim kuchařkám ze školní jídelny) za působení popela navlhčeného lihem jako katalyzátoru se totiž po zapálení směsi v misce začne dít opravdu něco velmi zajímavého. Po několika minutách probíhající reakce se na našem pracovním stole opravdu objevil "had" vylézající postupně z reakční směsi.

(Vysvětlení pro chemické nadšence - cukr slouží jako palivo - hoří díky popelu, který je katalyzátorem reakce - a tvoří karamelovou "slupku" hada, oxid uhličitý uvolňující se z jedlé sody se zase postará o to, aby se had nafukoval a rostl.)

Štítky: