Alergeny ve školní jídelně

Alergeny ve školní jídelně

Nařízení EU 1169/2011 ukládá s účinností od 13.12.2014 povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které patří

i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato

povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních

ústavů, prodejen, pekáren atd.

.

Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají

legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení EU 1169/2011. Tento seznam bude v případě potřeby doplňován dle nejnovějších

vědeckých poznatků.

.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé

přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo jeho zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné

se věnovat při výrobě pokrmů strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.

Školní jídelna bude pouze informovat jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování

žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových norem. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý

alergen.

.

Označení přítomnosti alergenů bude na jídelním lístku vyznačeno za každým pokrmem. V jídelním lístku bude vypsán

seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které bude uvedeno za pokrmem. Přítomnost alergenů bude

přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Seznam alergenů

Štítky: